אם חוויתם מקרה של רשלנות רפואית, אינכם היחידים. בכל שנה, וגם בכל העולם כולו, ישנם לא מעט מקרים של רשלנות רפואית, המובילים לתביעתן של המערכות הרפואיות האחראיות על כך.
רשלנות רפואית, וכפי שמרמז שמה, מעידה על הליך רפואי שאיננו תקין, הליך שהוביל לנזק בריאותי (בסדרי גודל שונים), וכן כזה גם המצדיק תביעה משפטית. מה מאפיין מקרים של רשלנות מסוג זה? מה חשוב לדעת לפני הגשת התביעה? על כל זאת ועוד במדריך המקוצר הבא.
מקרי רשלנות רפואית – במה מדובר?
מקרי הרשלנות הרפואית נפוצים לא מעט בעולם, לצערנו, וזאת למרות התקדמותה והתפתחותה של הרפואה, לצד התקדמותם של תחומים אחרים. הרשלנות הרפואית מוגדרת כטיפול רשלני שניתן על ידי רופא, על ידי אחות או על ידי כל גורם רפואי אחר, טיפול שבעקבותיו נגרם נזק למטופל. מקרי הרשלנות הרפואית מתייחסים לקשר הישיר שבין הטיפול שבוצע לנזק שנגרם, וזו גם הדרך להוכיחם בפני בית המשפט.
הרשלנות הרפואית, שמתייחסת לדיני נזיקין, יכולה לבוא לידי ביטוי כטיפול לא מתאים שהוצע למטופל, כאבחון שגוי שניתן, כאי ידיעתו מראש של המטופל בדבר השפעותיו השונות של הטיפול שיינתן, לרבות תופעות לוואי, סכנות וכדומה, וכן גם אי מתן טיפול. כל אלה, ביחד או לחוד, נחשבים כמקרים של רשלנות רפואית ומצדיקים פנייה אל בית המשפט ותביעתו של הגורם הרפואי האחראי לכך.
כיצד ניתן להוכיח מקרים מסוג זה
על מנת להוכיח בבית המשפט את מקרי הרשלנות הרפואית, על עורך הדין המייצג את המטופל הנפגע, להראות את הקשר שבין הטיפול שבוצע לנזק שנגרם. את מידת חומרתו של הנזק יכולים רופאים מומחים לקבוע בבית המשפט עצמו, וזאת, לצד הוכחות נוספות כמו תוצאות של בדיקות שבוצעו בעבר, חוות דעת רפואיות שונות המופיעות בתיקים הרפואיים של התובע ועוד ועוד.
חשוב לזכור שבמקרים של תביעה משפטית יכול עורך הדין, המייצג את התובע, לפנות אל המוסדות הרפואיים השונים כדי לקבל עותק/צילום של התיק הרפואי, וזאת לאחר חתימתו של התובע על טופס ויתור סודיות רפואית. תיקו הרפואי יכול להיות אחד הפרמטרים החשובים ביותר במסגרת התביעה ודרך מצוינת להציג ולהוכיח את הרשלנות הרפואית שהתבצעה.
דוגמאות למקרי רשלנות רפואית נפוצים
מקרי הרשלנות הרפואית, הנידונים בבית המשפט, מתייחסים לתחומים שונים ברפואה. המקרים השכיחים הינם אלה הקשורים בניתוחים פלסטיים שלא צלחו, באבחון שגוי של מצבו של העובר במהלך תקופת ההיריון, באי ידיעתם של המטופלים באשר לסוג הטיפול שיינתן להם וכל הסיכונים הכרוכים בכך וגם בטיפולים הקשורים לתחום רפואת השיניים.
עורכי הדין, המטפלים במקרים של רשלנות מסוג זה, נאלצים להתמודד עם לא מעט מורכבויות, בבואם להציג בבית המשפט את התביעה עצמה. עליהם להיות בקיאים הן בסוגיות המשפטיות הקשורות בדיני נזיקין, המתייחסים לרשלנות הרפואית, והן להבין את התחום הרפואי שאליו מתייחסת התביעה. הם אינם מוכרחים להיות מומחים בכך, אך חשוב שיבינו את מאפייניו של התחום ואת הטיפולים השונים המוצעים בו.
בדרך זו ניתן יהיה להגדיל את סיכוייו של התובע לעמוד בהצלחה אל מול המערכות השונות, ובעיקר מול בית המשפט, ובמקביל גם לקבל את הפיצוי המגיע לו.