הרופאים, המיילדים, ושאר הצוות הרפואי שמלווה הריונות רבים, נדרשים לעשות את עבודתם נאמנה לאור העובדה שהתנהלותם משפיעה ישירות על חיי היולדות והתינוקות.
כאשר הצוות הרפואי מתרשל בעבודתו, עשויים להיגרם נזקים בלתי הפיכים ליולדת ולתינוק שישנו את חייהם מקצה לקצה.
מהי רשלנות רפואית בהיריון? מהו סכום הפיצוי אותו ניתן לתבוע ועד מתי ניתן להגיש את התביעה? כל התשובות במאמר שלפניכם.
כיצד מוגדרת רשלנות רפואית בהיריון?
רשלנות רפואית בהריון נבחנת תחת ההגדרה הכללית של עוולת הרשלנות המצויה בפקודת הנזיקין.
עוולת הרשלנות קובעת שאדם ייחשב כרשלן במקרים בהם פעולותיו לא עומדות בתקנים המסוכמים והמקובלים במקצוע בו הוא עוסק.
כאשר מדברים על רשלנות רפואית, מדובר במצב שבו גורם רפואי מסוים לא השתמש במיומנות נדרשת או לא נקט במידת זהירות מספקת כמצופה מצוות רפואי סביר בנסיבות העניין.
כלומר, הפעולות שביצע הצוות הרפואי נבחנים בהשוואה לתקנים והנהלים המקובלים בעולם הרפואה. במידה שהצוות לא עמד בסטנדרטים המצופים, הצוות ייחשב לרשלן.
מהם המקרים השכיחים ביותר של רשלנות רפואית בהיריון?
המקרים השכיחים ביותר של רשלנות רפואית בהיריון הם:
- אבחון שגוי או אי אבחון של מומים ומחלות מולדות – כאשר לא מבצעים בדיקות רלוונטיות לגילוי של מומים ומחלות מולדות, או כאשר מבצעים את הבדיקות הללו אך האבחון שגוי (על אף שהרופא הסביר לא היה מבצע אבחון שגוי).
- מתן טיפול שגוי או אי מתן טיפול בהיריון בסיכון – היריון בסיכון דורש טיפול ספציפי וקפדני. כאשר הטיפול נעשה באופן לא מקצועי וללא התייחסות לכלל הגורמים המסכנים את ההיריון, הרופא המטפל עשוי להיחשב רשלן.
- מתן טיפול רשלני לאחר הלידה – אי טיפול בסיבוכים שנוצרו בלידה או מתן הנחיות שגויות ליולדת בעת שחרורה מבית החולים.
- חוסר התייחסות לתלונות היולדת או לסימנים למצוקה עוברית – רופא שאינו מתייחס כראוי לתלונות של היולדת במהלך ההיריון, או שמתייחס באופן לקוי למצוקה עוברית.
מה נדרש להוכיח בתביעת רשלנות רפואית בהיריון?
בתביעת רשלנות רפואית בהיריון נדרש להוכיח 3 יסודות: התרשלות, נזק וקשר סיבתי.
כמובן שבכל עניין רפואי יש סיכונים וטעויות שעלולות להתרחש גם כאשר הצוות הרפואי נהג כמצופה. ולכן, כפי שצוין קודם, על מנת לתבוע ברשלנות רפואית יש צורך להוכיח ביסוד ההתרשלות כי הצוות הרפואי פעל באופן שאינו עולה בקנה אחד עם סטנדרט הרופא הסביר.
ניתן להוכיח זאת באמצעות חוות דעת של רופאים אחרים, נהלים והליכים רפואיים מקובלים בארץ ובעולם, וספרות אקדמית בתחום הרפואה והמדע.
ביסוד הנזק, נדרש להוכיח כי נגרמו הפסדים כלשהם (הן כספיים והן פיזיים ורגשיים) לניזוק. ללא הוכחת נזק, לא ניתן לתבוע בגין רשלנות רפואית.
בהוכחת הקשר הסיבתי נדרש להביא ראיות המצביעות על כך שהנזק נגרם כתוצאה מהתרשלות הצוות הרפואי. כלומר, יש צורך לשלול גורמים אחרים שהיו יכולים להוביל לנזק.
לאחר כמה זמן מתיישנת תביעה של רשלנות רפואית בהיריון?
תביעה של רשלנות רפואית בהיריון מתיישנת לאחר 7 שנים מהיום בו התרחש האירוע, וזאת כאשר הנזק שנגרם הוא ליולדת.
לעומת זאת, כאשר הנזק נגרם לתינוק כתוצאה מרשלנות רפואית בהיריון, תקופת ההתיישנות ארוכה יותר וניתן להגיש את התביעה במהלך 7 השנים לאחר הגיעו של הילד לגיל 18.
כלומר, הניזוק יכול להגיש את התביעה עד הגיעו לגיל 25 (עד גיל 18 יגישו ההורים בשמו, ומגיל 18 עד גיל 25 הניזוק בעצמו יכול להגיש).
מהו סכום הפיצויים שניתן לקבל בתביעה בגין רשלנות רפואית בהיריון?
סכום הפיצויים שניתן לקבל בתביעה בגין רשלנות רפואית בהיריון יכול להגיע גם למאות אלפי שקלים.
סכום הפיצויים שיפסוק בית המשפט תלוי בנסיבות המקרה הספציפי וכמובן שישתנה ממקרה למקרה בהתאם להיקף הנזקים שנגרמו ליולדת או לתינוק עקב הרשלנות.
תחשיב הפיצויים יכלול את כלל הנזקים הממוניים שנגרמו כגון הוצאות רפואיות שונות ואבדן השתכרות בהווה ובעתיד במקרה הצורך.
בנוסף, התחשיב יכלול גם את הנזקים הלא ממוניים כגון כאב וסבל, פגיעה באוטונומיה במידה שנרמה פגיעה כזו, אבדן הנאות חיים וקיצור תוחלת חיים.
לסיכום, רשלנות רפואית בהיריון עלולה להוביל לנזקים בלתי הפיכים הן ליולדת והן לתינוק. לכן, במידה שנגרם לכם נזק, ואתם חוששים כי הנזק נגרם בעקבות רשלנות רפואית, מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי בנושא.
עורך דין מומחה ברשלנות רפואית יבחן את נסיבות המקרה לעומק, וייעץ לכם האם קיימת עילת תביעה, מה סיכויי קבלת התביעה ואילו פיצויים תוכלו לתבוע.