ישנם מקרים בהם גוף רפואי מטפל מבצע שגיאות באבחון הרפואי, ודבר זה עלול להוביל לנזקים משמעותיים במצבו הרפואי של המטופל. ככל שמצב רפואי מסוים אינו מזוהה בזמן או מאובחן באופן שגוי, נשללת מהמטופל האפשרות לקבל עבורו טיפול מתאים – ולעיתים מדובר בהבדל בין חיים למוות. האם כל טעות באבחון רפואי נחשבת לרשלנות? לא בהכרח.
ריכזנו עבורכם את כל המידע שאתם צריכים לדעת על רשלנות רפואית באבחון, כולל שבעה מקרים נפוצים שאתם חייבים להכיר.
מתי תתרחש רשלנות רפואית באבחון
רשלנות רפואית באבחון תתרחש כאשר גורם רפואי מטפל שגה בזיהוי נכון של מחלה או אבחן אותה באיחור, וכתוצאה מכך נגרם למטופל נזק, זאת כאשר היה ניתן להימנע מכך, אם אותו גורם היה פועל כמחויב ממנו באורח סביר ומקובל. מניסיוננו, רשלנות זו תתרחש לרוב אצל גורמים רפואיים הנותנים מענה ראשוני למטופל (כגון מוקדי רפואה דחופה, חדרי מיון), אשר ממש כמו אבני דומינו, אותה טעות ראשונית תוביל לשרשרת טעויות שתשפיע באבחנה והטיפול בחולה עד לכדי פגיעה בו.
כיצד יש להוכיח רשלנות רפואית באבחון
רשלנות רפואית באבחון מהווה עוולה נזיקית העשויה להקים למטופל עילת תביעה לפיצויים. לצורך הוכחת עילת הרשלנות, נציין 3 מרכיבים שחייבים להתקיים, כדלקמן:
- טעות – נבדוק שאכן אירעה טעות באבחון ואיזו (התעלמות מתסמינים חשובים או מאבחנה אחרת סבירה, אי הפנייה לבדיקות מחויבות, פרשנות שגויה לבדיקות וכיוב').
- התרשלות – נבחן האם הטעות חרגה מסטנדרט שקול הדעת הרפואי של רופא סביר.
- נזק בפועל– נבחן האם נגרם למטופל נזק ממשי עקב ההתרשלות (לעיתים עד לכדי מוות).
פסיקת פיצויים בגין רשלנות רפואית באבחון
לצורך קביעת שיעור הפיצוי בגין הנזק למטופל עקב הרשלנות הרפואית, עלינו להוכיח את מרכיבי עילת הרשלנות באופן שהסברנו לעיל. לאחר מכן, בית המשפט ייבחן את מצבו של המטופל כיום לאחר נזקי הרשלנות הרפואית, אל מול המצב בו היה אמור להיות היום לולא התרחשה. בהתאם, בית המשפט ייקבע את גובה הפיצוי (בהתבסס על עיקרון השבת מצב הניזוק לקדמותו).
7 מקרים נפוצים של רשלנות רפואית באבחון
נציין להלן, 7 מצבים רפואיים נפוצים בהם עלולה להתרחש רשלנות רפואית באבחון, ולגרום למטופל לנזקים קשים ואף להוביל למותו.
- אבחון התקף לב – סימפטומים של התקף לב אינם תמיד חד-משמעיים, במיוחד בקרב נשים או צעירים. כך למשל, התקף לב עלול להתפרש כבעיה במערכת עיכול או כחרדה. גורם רפואי מטפל שמפספס את הסימנים בזמן או נמנע מביצוע בדיקות מתאימות (כמו אק"ג או בדיקות דם קרדיאליות) עלול לגרום לנכות צמיתה או אף למוות.
- אבחון אירוע מוחי – סממנים ראשוניים של שבץ מוחי לעיתים נראים "תמימים" או זמניים גבר. גורם רפואי מטפל שאינו מזהה את המצב הרפואי (למשל הגעה למרפאה עם בלבול פתאומי ודיבור איטי, אך הרופא אבחן "תשישות" ולא הפנה אותו לבדיקות הדמיה) או שאינו פועל במהירות לאבחן ולטפל, מחמיץ את "חלון ההזדמנויות" הקצר והקריטי למניעת נזקים נוירולוגיים קשים למטופל.
- אבחון סרטן השד – אבחון מאוחר של גוש בשד, אי זיהוי או התעלמות מממצאים חשודים בבדיקות הדמיה– כל אלה עלולים לפגוע במטופל/ת ובסיכויי ההישרדות מהמחלה.
- אבחון סרטן העור – אי זיהוי נקודות חשודות או התעלמות ממלנומה מתפתחת עלולים לאפשר למחלה להתפשט ולגרום לנזק בלתי הפיך, אף שמדובר לעיתים בסרטן שניתן היה לטפל בו ביעילות בשלב מוקדם.
- אבחון זיהום – זיהומים אצל מטופלים אשר לא מאובחנים ושלא מטופלים בזמן (למשל זיהום חיידקי אלים ומסוכן שמטופל רק על ידי אקמול או זיהומים שלא טופלו או זוהו לאחר ניתוחים או לידות), עלולים להוביל לנכויות ואף לתמותה.
- אבחון דלקת בתוספתן – כאבי בטן מסוימים עשויים להצביע על דלקת בתוספתן. דלקת זו אם לא מאובחנת ומטופלת נכון ובזמן, עלולה להיות מסכנת חיים (התוספתן עלול להיקרע ולהיווצר זיהום חמור). אבחון מדויק ומהיר הוא חיוני כדי למנוע סיבוכים חמורים ומסכני חיים.
- ביצוע בדיקות או הפניה אליהם – גורם רפואי שלא מפנה את המטופל לבדיקות הנדרשות (כגון בדיקות דם, הדמיה או ביופסיה), או מבצע את הבדיקה בצורה רשלנית (למשל אי פיענוח נכון של בדיקות סקר בהריון) – עלול להחמיץ ממצאים קריטיים ולהוביל לאבחון שגוי או מאוחר.
הדרך להתמודד עם רשלנות רפואית באבחון
רשלנות רפואית יכולה להתרחש באבחון רפואי של מטופל, ועלולה לשבש באופן דרמטי את כל המסלול הטיפולי שלו, כך שבסופו של דבר תגרם לו נכות, מוגבלות, ולעיתים אף עלול למות. הוכחת עילת הרשלנות הרפואית בפני בית המשפט היא אמנם מורכבת וקשה, אך אפשרית בסיוע וייעוץ מקצועיים.
אם אתם חושדים שאירע לכם רשלנות רפואית באבחון מצד גורם רפואי כלשהו, וכתוצאה מכך נגרם לכם נזק, אתם עשויים להיות זכאים לפיצויים. אל תהססו לפנות אלינו לצורך ייעוץ וליווי מקצועיים במימוש זכותכם לקבלת פיצויים.