רשלנות רפואית באבחון טרום לידה עלולה להוביל לנזקים קשים לתינוק ולהוריו הקשורים באי אבחון של ליקויים התפתחותיים שונים בעובר, מומים גנטיים, מחלות מולדות או תסמונות שהעובר לוקה בהן
רשלנות מסוג זה כוללת בדרך כלל פספוס מידע קריטי לגבי בריאותו של העובר ובכך גורם לגילוי בדיעבד של בעיות רפואיות שניתן היה למנוע.
מה נחשב כרשלנות רפואית באבחון טרום לידה?
רשלנות רפואית טרם לידה מתבטאת בכך שהאישה ההרה לא מופנית על ידי רופאיה לסקירות ובדיקות מעקב בזמן ההיריון או מצב בו הבדיקות מפוענחות בצורה לקויה ובתנאי שיתגלו בדיעבד בעיות רפואיות ביילוד.
מצב זה נקרא בענף המשפט "הולדה בעוולה".
כלומר, לידה של תינוק הסובל מבעיות רפואיות שלא צפויות לעבור ולכן כל חייו נידונים לתלות וסבל רב שההורים לא בחרו עבורו.
חובת האחריות שחלה באבחון טרום לידה היא על גניקולוגים להפנות נשים הרות לבדיקות סקר בזמן ההיריון.
כיום, קיימות בדיקות רבות שנועדו לבדוק האם קיימות מחלות או תסמונות מולדות לעובר שצפויות למנוע ממנו לנהל חיים תקינים ובריאים.
בדיקות הסקר הנפוצות הנעשות טרום הלידה הן –
- סקירות מערכות המתבצעת בהתאם לשלב ההיריון
- דיקור מי שפיר
- בדיקת סיסי שליה
במצבים מסוימים, בהם הממצאים העלו חשד לתסמין מסוים, נחוצות בדיקות גנטיות.
מצופה מרופאי נשים המלווים הריונות להביא את הבדיקות האפשריות לידיעת ההורים לעתיד.
מה צריך להוכיח בכדי לזכות בתביעה בגין רשלנות באבחון טרם לידה?
דבר ראשון, יש לעמוד על אי עמידה בחובת הזהירות הרפואית של הרופא.
על כל רופא להיצמד לחובת זהירות הקובעת כיצד לפעול בהתאם לנהלים, פרוטוקולים רפואיים ולבצע את כל אותן בדיקות תוך כדי פעולות מדויקות שנובעות ממיומנות ולפענח באופן מקצועי וערני את תוצאות הבדיקות.
במקרה שבו אבחון טרם לידה התברר כשגוי, חלקי או חסר באופן שהותיר אחריו נזקים לאם או לעובר, יש מקום להגיש תביעת רשלנות רפואית באבחון טרם לידה ולדרוש פיצוי כספי בהתאם להיקף וחומרת הנזקים שנגרמו.
פיצוי זה לא יוכל להשיב לתקן את הנזקים שנגרמו, עם זאת, הוא מסייע להורים להתמודד טוב יותר עם הסיטואציה ולקבל רווחה כלכלית מסוימת.
בנוסף, ככל שעולה מצב בו נשללה מההורים האפשרות להחליט האם להמשיך את ההריון והרופא המפנה לא יידע אותם. לגבי הממצאים או לא שיקף עבורם תמונת מצב לגבי יכולות האבחון והסיכונים שהתגלו, הדבר עלול להיחשב כרשלנות רפואית.
מהם הגורמים שמובאים בחשבון בפסיקת פיצויים?
קביעת סכום הפיצוי בתביעת רשלנות רפואית באבחון טרום לידה – בית המשפט בקביעתו ייקח בחשבון את חומרת הליקוי הרפואי ממנו היילוד סובל, ואת היקף ההשפעה של המצב על הוריו.השפעת המצב נבחנת בפן הכלכלי וכן בפן התעסוקתי וגם בפן הרגשי.
בתביעות מסוג זה, סכום הפיצוי הנקבע הוא לרוב גבוה, בשל העובדה כי שנות ההשתכרות הפוטנציאליות שהילד עתיד להפסיד בשל מצבו הרפואי, נלקחים בחשבון, לצד גורמים ממוניים ולא ממוניים נוספים.
האם יש דרך שבה רופאים יכולים להימנע ממחדלים אלה?
ענף בדיקות הסקר בהריון מתפתח במהירות, לכן הדרך להימנע ממקרי רשלנות רפואית, היא בראש ובראשונה לספק למטופלות את מלוא המידע הקשור בהריונן ובהליכים הרפואיים שביכולתן לעבור.
לסיכום, אף על פי שלא בכל מקרה של לידת תינוק חולה או פגוע, המקרה ייחשב להולדה בעוולה המצדיק הגשת תביעת פיצויים, עם זאת קיימים מקרים רבים המאפשרים פסיקת פיצויים גבוהה.
רשלנות רפואית באבחון טרם לידה מוביל להשלכות קשות, מטלטלות והרות גורל בקרב בני המשפחה והילד שנולד בהווה ובעתיד.
השלכותיה של רשלנות מהסוג הזה עשויות להיות רבות ובבסיסן חשיפת מחלות, מומים, פגמים ובעיות שההורים לא ידעו עליהן במעמד ההריון ושבידיעה עליהם ניתן היה לפעול בצורה שונה.